Jelle van de Vijver


Mijn naam is Jelle Van de Vijver, broer van de al eerder hier verschenen Sander Van de Vijver. Ik ben een bijna-21-jarige student Taal- & Letterkunde aan de Universiteit van Antwerpen, een aspirant-schrijver, dromer, luisteraar, beweger en bewonderaar. Op jelboo.blogspot.com post ik sporadisch gedichten of tekstjes, terwijl ik creatieve gedachten probeer te balanceren met schoolwerk. Deze bril is nep, trouwens.

Craig Ferguson interviews Desmond TutuDeze drie filmpjes zijn in feite één interview, dat ik heb gekozen om zowel de interviewer als de geïnterviewde. De man achter het bureau is Craig Ferguson, mijn favoriete late night show-host op de Amerikaanse televisie, een charismatische, intelligente en ronduit hilarische man. De geïnterviewde is Desmond Tutu, de bekende Zuid-Afrikaanse activist en priester, een man die gewoonweg straalt van goedheid en altruïsme. Een mooi moment in de normaal puur op entertainment gerichte Amerikaanse televisie.

Tribute to Airplane! and The Naked Gun

Ik had het héél moeilijk om een filmpje te kiezen van Leslie Nielsen. Ik vind deze man simpelweg de beste komedie-acteur aller tijden – zijn droge ‘deliveries’, zijn immer hagelwitte haar, zijn diepe stem en zijn deelname aan mijn favoriete trilogie ooit – The Naked Gun- zorgden ervoor dat zijn overlijden onlangs me toch wel triest heeft gemaakt. Indien je hem nog niet kent, klik gerust naar de gerelateerde video’s of huur een film waarin hij meespeelt – aanraders zijn ‘The Naked Gun’, ‘Wrongfully Accused’ en ‘Spy Hard’.

Scary Kitchen Spider

Long-time favourite: een man en zijn kat vinden een, toegegeven, akelig grote spin in de keuken en proberen het insect te vangen en weer buiten te zetten (al weet de gemiddelde arachnofiel dat huisspinnen niet buiten wonen – al kan dat de gemiddelde arachnofoob niets schelen). Mijn favoriete momenten zijn de plotse impulsieve ingeving van de kat (‘Egon’) om op de broekspijp van de cameraman te beginnen klimmen, en de stilzwijgende cameo van een pad, helemaal op het einde.

Space Shuttle Launch

Eén van mijn latente interesses is altijd de ruimtevaart geweest; het verkennen van die kille ruimte, gevuld met ronduit kolossale sterren, planeten, nevels, zwarte gaten en de niet eens zo achterhaalde mogelijkheid van andere beschavingen. Een lancering van zo’n kleine cabine, loodrecht weg van het aardoppervlak en recht naar die donkere, oneindige ruimte, vind ik een heel imposant iets, een soort culminatie van de menselijke beschaving.

Meet the sloths

Luiaards zijn sowieso al prachtige dieren, maar babyluiaards? Winning! Dit filmpje werd mij voor het eerst getoond door mijn broer en wanneer ik nood heb aan een verzameling slaapdronken, voor zich uit starende en smakkende luiaards, dan is dit de place to be.

160 Arnold Schwarzenegger quotes

Ja, het is een lang filmpje (en heeft een vervolg) maar ik beschouw het als een passend eerbetoon aan Schwarzenegger als iemand die zijn niche zo goed heeft uitgediept dat ik hem heel erg respecteer als acteur. Er gaan weinig dingen boven een cheesy actiefilm met Schwarzenegger in de hoofdrol, brullend en kermend en oneliners spuwend als een machinegeweer.

Singing for brain damaged girlfriend

Sommige mensen zullen dit cheesy vinden, maar ik vind het ongelooflijk mooi. Of het nu op Idol is of niet, deze jongen is van het soort mens waarvan er over het algemeen een gebrek is. En hij kan ook nog goed zingen.

Prince – Purple House, live

Tijd voor een filmpje van één van mijn muzikale helden – Prince. Een artiest zoals er weinigen zijn, meester van zo’n 25 instrumenten, een haast pervers grenzeloze creativiteit en een compleet gebrek aan schaamte. Op zoek gaan naar een goed filmpje was moeilijk, en ik heb uiteindelijk gekozen voor deze live renditie van een Hendrixnummer, met Maceo Parker op de saxofoon, opgenomen in zijn privé-opnamestudio.

Michael Jackson speech

Voor mij was Michael Jackson niet zomaar een zanger of een danser of een entertainer. Michael Jackson was een mens met een groot hart, die heel zijn leven lang alles wat hij kon heeft gedaan. Hij was dan wel een fenomenaal artiest, maar een nog groter filantropist, die honderden miljoenen dollars stortte op de rekeningen van zo’n 60 verschillende goede doelen, voor tientallen kinderen levensnoodzakelijke operaties heeft betaald en over heel de wereld kinderziekenhuizen en weeshuizen bezocht, en dat allemaal zonder de pers enigszins te verwittigen – gewoon omdat hij het *wou* doen.

Michael Jackson – Is It Scary

Mijn oudste broer vroeg me ooit eens of je in Michael Jacksons teksten kon zien of hij zich bewust was van zijn eigen imago. Het antwoord is: absoluut. In zijn latere carrière (die ik altijd al het beste heb gevonden) schreef hij teksten met zo’n volwassen, sombere en introspectieve inhoud, met als hoogtepunt dit nummer, een soort beschuldiging: “Ik ben alleen maar vreemd omdat jullie mij vreemd willen zien.”

2 opmerkingen: