Ariën Rasmijn


Hallo, mijn naam is Ariën Rasmijn. Tegenwoordig woon ik op Aruba en werk ik als redacteur bij de Nederlandstalige middagkrant Amigoe. Daarvoor was ik onder meer muziekredacteur bij Vice en hoofdredacteur van LiveXS. Twee- en een half jaar geleden verhuisde ik van Amsterdam naar dit eiland, waar mijn ouders vandaan komen en ik mijn jeugd voor een groot deel heb doorgebracht. Als ik niet over pedofiele lokale zangers, spoorloos verdwenen milfs, plannen om Scientology-boekjes hier en masse uit te delen, ruziënde politici of mensenhandel schrijf dan zit ik achter mijn computer te klooien aan een remix voor iemand die het daarna weer op de plank laat liggen. Daarnaast heb ik een Tumblr waar ik op dit moment nog weinig anders mee doe dan toffe plaatjes rebloggen. Misschien dat ik daar alsnog weer over muziek ga schrijven. Als het meezit vind je mij aan het strand of aan het vissen. Als het nog meer meezit, dan ben ik op straat mensen aan het interviewen voor de krant van morgen of overmorgen. Shoutout naar swag swami Rory van Swurdin en Job de Wit.

Cassini Mission

Van Tim mocht ik één Vimeo-link doen. Dankje Tim. Saturnus is mijn favoriete planeet. En het is heel ver weg, dat voel ik vooral bij het kijken naar dit filmpje.

Two-handed sword

Over episch gesproken.

The Return of Uncle Benon

Net als veel andere mannen van mijn generatie die zelf geen oorlog of misère hebben meegemaakt heb ik een zwak voor ultra-geweld. De film zelf is in haar geheel ook op Youtube te zien, maar aan de trailer heb je echt meer dan genoeg. Ingedikt, supergeconcentreerde all killer no filler gekte. Tevens voorzien van de beste, meest enthousiasmerende voice-over, ooit. 'MOVIE!'

MTV 1995

Tussen 1993 en 1996, toen ik naar Nederland vertrok om te gaan studeren, hadden wij een satellietschotel in onze tuin. Toen was kabeltelevisie nog maar net op Aruba geïntroduceerd. Daarvoor kon men alleen naar TeleAruba en twee Venezolaanse zenders kijken (mijn Spaans was en is nog altijd zo goed als perfect daardoor). The Box op de kabel brak toen binnen de jongerencultuur een hoop shit open. Opeens was er hiphop en Nirvana op de buis. Met kabel in huis kon je meepraten, maar met een dish in de tuin was je thought leader. Gameshows, porno, evangelisten, Ren & Stimpy, BET en MTV. ZooTV, maar dan in het echt. Zelfde principe als de schotel van je Turkse overbuurman, alleen was de hardeware toen huge. Na school was dit mijn huiswerk. BET was er voor de dagelijkse portie Wu-Tang, LL en Tribe en op MTV kon ik nog net zien hoe hairmetal plaatsmaakte voor grunge en qua bandkennis die broodnodige extra voorsprong nemen. Op MTV News zag je, naast nieuws over de nieuwe line-up van Lollapalooza of een interview met The Spin Doctors af en toe ook journalistieke items zoals het bovenstaande. Inhoudelijk niet eens zo slecht en zeg nou zelf, is er nou een zoogdier met een coolere voice-over stem dan Kurt Loder?

MST3K

Ook op de dish: Comedy Central. De zender was toen net begonnen - shows als South Park zouden pas veel later komen - en de nadruk in de programmering lag voor een groot deel op stand-up comedy. Een van mijn favoriete programma's was Mystery Science Theater 3000. Oude pulpfilms en instructiefilms uit de jaren '50 over tafelmanieren en de gevaren van marihuana werden van grappig commentaar voorzien door een astronaut en twee robots. Je moet er even inkomen en soms zijn de grappen ronduit flauw, maar vaker dan niet is het hartstikke raak. Willekeurig weetje: van MST3K is ooit zelfs een - overigens hele slechte - bioscoopfilm gemaakt.

90 day men - Last Night a DJ Saved My Life

Tussen '96 en '03 studeerde ik HEAO-Communicatie in Groningen. Het was weggegooid geld want eigenlijk deed ik niet veel meer dan plaatjes draaien en over muziek schrijven. Goede tijden in VERA, de Platenworm en de ELPEE. En bij OOG Radio, waar ik met een wekelijks radioprogramma mijn toch al pretentieuze smaak nog verder kon uitdiepen met 12 minuten lange uithalen van bands als Godspeed You Black Emperor (toen nog zonder uitroepteken achter de You), Mice Parade en juweeltjes zoals dit nummer van 90 Day Men. We draaiden ook hiphop, zolang het maar op Matador ofzo uitkwam. Heel af en toe schrik ik nog weleens wakker omdat ik in mijn slaap nog denk dat mijn cijferlijst niet compleet is en dat ik dat hertentamen uit het propedeusejaar toch echt moet gaan doen. True story.

Basic one & Jeon ft. Dj REDS

Bands kijken? Dat kan je hier op Aruba niet echt. Michael Bolton en Air Supply spelen hier over een paar weken. Online en op feestjes valt er echter wel genoeg leuks te ontdekken, zoals Jeon aka 'Biggyboy' hier. Samen met oudgediende Janiro Eisen, Enmeris en Iski uit Curaçao behoort hij tot een nieuwe generatie van muzikanten op de eilanden die schijt aan airplay heeft. Radiozenders draaien hun vaak seksueel getinte nummers toch niet en daarom posten ze hun tracks maar op Youtube en Facebook en geven ze de tracks gratis weg. Deze gasten gaan van wall naar wall en van mond op mond. Labels bestaan hier niet en het zijn de gigs die betalen. Klinkt bekend, niet?

Miss Curaçao

Ons eiland heeft een goede naam op gebied van schoonheidswedstrijden. Een keer in de jaren '90 werd een Miss Aruba zelfs 1st Runner-Up van Miss Universe. De truc is om een meisje te sturen die niet alleen oogverblindend mooi is, maar ook de Engelse taal beheerst en een beetje na kan denken over de vragen die aan haar worden gesteld. Ons zustereiland Curaçao is wat dat betreft nog aan het experimenteren.

Me & Mr Jones

Wat een heerlijkheid, dit. Steenkolen-Engels, check. Supercheesy openingszin die meteen de verwachtingen voor verhaal en script goed neerzet, check. 'Natalee-Island', check! Mijn neef beunde bij als runner tijdens de productie. Hij mocht Hanna Verboom van locatie naar locatie rondkarren, waar vervolgens guerilla-style werd geschoten, om daarna snel weer te vertrekken. De makers wilden namelijk geen ruchtbaarheid maken over het filmproject. Wat ook lukte, te meer ook omdat mensen hier dat hele verhaal al meer dan zat zijn. De shots van het eiland zijn in ieder geval mooi en dat is uiteindelijk wat telt. De film werd trouwens - ironisch genoeg - geschoten in dezelfde week dat hier voor het eerst een filmfestival werd gehouden. De maker van ‘Babel’ was op het eiland. Hij had tips kunnen geven. Gemiste kans.

Vaughn Bergen

Eigenlijk hoef je maar een ding over Arubanen te weten. Zelfs wanneer we 20 - 0 achter staan, geven we geen fuck en gaan we dansen. Het verhaal lees je hier (http://www.huffingtonpost.com/2011/08/24/vaughn-bergen-dancing-aruba-little-league-world-series_n_934957.html)

1 opmerking: