Maarten van Riel


Uit het jaar 1982, opgegroeid in Brabant, diep van binnen een Berliner en vernoemd naar Maarten `t Hart – terwijl mijn moeder nog nooit een boek van de man heeft gelezen en mijn vader evenmin. Vroeger, in de jaren negentig op de MAVO in Tilburg, was ik cynisch. Ergens in de jaren nul was er een omslagpunt. Nu ben ik minder cynisch, historicus, schrijver en fotograaf. Mijn eerste boek, Zaterdagmiddagrevolutie – Portret van de Rode Jeugd (Boom, 2010), was geen bestseller, maar wie succesvol debuteert is overgeleverd aan enkel desillusies. Toekomstplannen zijn niet aan een historicus besteed, maar ik zou graag meer boeken schrijven en Michail Gorbatsjov ontmoeten. Meer over mij op maartenvanriel.nl

Les Valseuses

Laat ik beginnen met de openingsscene van Les Valseuses uit 1974. De jonge Gérard Depardieu is wars van wetten en ethiek in deze roadmovie – die je toch vooral moet zien in het licht van 1968 en daarbij behorende ‘revolutie’. Lachwekkend is de scene waarin Depardieu en zijn partner in crime Patrick Dewaere (die in 1982 zelfmoord pleegde) de onschuldig ogende Miou-Miou proberen te bevredigen - maar voor deze gelegenheid leek me de openingsscene een goede teaser.

David Hasselhoff

In 1989 viel ‘De Muur’. In Berlijn werd de uitzinnige massa toegezongen door David Hasselhoff – met kerstboomverlichting op zijn jack. Denk je na 40 jaar ‘Socialistische’ dictatuur alles te hebben meegemaakt, zie je Hasselhoff op een hoogwerker zingen. Dat is droevig.

Boris Jeltsin & Bill Clinton

Historici zijn alom weemoedig, vooral als het gaat om jofele wereldleiders zoals Boris Jeltsin en Bill Clinton. In oktober 1995 verkeerden de wodka-drinkende billenknijper en de sigaarrokende stagebegeleider in een montere stemming en de hele wereld mocht meegenieten. Het waren de zogenaamde Golden Years: de Koude oorlog was voorbij en Osama Bin Laden zat nog hasj te roken in een grot. Zoals gezegd, om weemoedig van te worden.

Srebrenica

De Golden Years werden evenwel overschaduwd door gewelddadige conflicten - in het voormalige Joegoslavië en Rwanda. Vanuit Westers perspectief was Srebrenica het absolute dieptepunt. Er werden na schatting achtduizend mannen afgevoerd en vermoord. Als je door de regio reist, zoals ik voor mijn nieuw project, dan zul je als Nederlander altijd geconfronteerd worden met deze zwarte bladzijde. Gezien deze beelden niet zo vreemd.

Rob Muntz

Precies 60 jaar nadat Adolf Hitler een hartelijk welkom kreeg in Oostenrijk, toog Rob Muntz door de straten van Wenen. Verkleed als Hitler en met een gasfles op zijn schouder. Een smakeloze grap of een serieuze aanklacht tegen de verkiezingsoverwinning van de in 2008 verongelukte Jörg Haider? Voor De Optimist schreef ik (samen met Fleur de Weerd) een verhelderend stukje ontkenningsgeschiedenis.

Paul Jambers

Paul Jambers is, samen met Dimitri Verhulst en Hugo Claus, medeverantwoordelijk voor mijn vooringenomen mening over Belgen. De gehele jaren negentig voerde Jambers in donkere krochten die Michel Houllebecq zouden hebben geïnspireerd – mocht hij ooit de man-met-de-zwoelste-televisiestem-ooit hebben gezien. Zie hier René die nadrukkelijk pretendeert niet verslaafd te zijn aan de drank. Hij geeft zijn moeke zowat een klap omdat ze wat mompelt over tagliatelle en paardenbiefstuk. Tragisch.

Gegen die Wand

Birol Ünel, die hier head on tegen een muur rijdt, schijnt geregeld dronken op de set van Gegen die Wand te zijn verschenen. Wat mij betreft is het de film alleen maar ten goede gekomen. Mede dankzij de soundtrack is deze film een must voor in je DVD-rekje.

Karl Lagerfeld

Karl Lagerfeld. Wat mij vooral fascineert aan deze man (en dat is wat je hoopt te zien bij dit soort documentaires) is hoe de man woont en leeft. Jaloersmakend is de omvang van zijn verzameling boeken – en IPods. Mooi detail is dat hij zijn Duitse afkomst niet verloochent en zich door het chauvinistische Frankrijk laat chauffeuren in een Porsche.

Panter

Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie zijn Russen warempel nog meer wodka gaan drinken. In combinatie met een goldcard kan dat leiden tot de aanschaf van een panter die op je auto past terwijl jij even boodschappen doet bij de Aldi.

Las Palmas

Als toegift een vrolijke noot. Ik heb (nog) geen kinderen, maar deze prefereert mijn voorkeur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten